top of page

tir. 11. okt.

|

Gamle Oslo

Sentralt og sakralt

Arkitektur- og kulturminnevandring på Grønland

Sentralt og sakralt
Sentralt og sakralt

Tid og sted

11. okt. 2022, 16:30

Gamle Oslo, Enerhauggata 4, 0651 Oslo, Norge

Om eventen

Velkommen til arkitektur- og kulturminnevandring på Grønland!

Vi starter med omvisning i St Hallvard kirke. Den ble oppført som menighetskirke for Oslo katolske bispedømmes østre menighet og ordenskirke for fransiskanerne. Kirken er tegnet av Kjell Lund (1927-2013) og Nils Slaatto (1923-2001). Kirken og det tilleggende klosteret er plassert på Enerhaugen mellom de fire høyblokkene som ble oppført i 1962-65 som erstatning for områdets gamle trehusbebyggelse. St Hallvard kirke og kloster ble innviet 15.mai 1966, på den hellige Hallvard, Oslos vernehelgens, minnedag. Anlegget er hedret med flere prestisjetunge priser og ble fredet i 2012.

Vi får omvisning av Ulf Grønvold, arkitekt, arkitekturhistorier, tidligere direktør for Norsk Arkitekturmuseum, og forfatter av en rekke bøker, blant annet Lund og Slaatto (1988).

NB:På grunn av sikkerhtssbestemmelser kommer vi ikke inn i Botsfengselet, ikke en gang i bakgården. Denne delen av programmet må derfor avlyses. Vi legger derfor turen til World Isamic Missions moské i Åkebergveien etter St Hallvard kirke. 

Vi avslutter runden i Grønland kirke, en stor langkirke i nyromantisk stil oppført etter tegninger av arkitekt Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno (1826-1882). Kirken ble innviet i 1869 og bygd som del av et større kompleks med skole, brannstasjon og politistasjon. Ved ferdigstillelsen var den Oslos største kirke malt i antall sitteplasser, ettersom den kunne huse 1399 personer. Kirken er til og med kjent fra revyscenen og sangen “Enerhaugen” hvor tekstforfatter Arvid Nilsen lar jeg-personen beskrive et fattigslig, men verdig liv med kona Maja: “Skål for gamle Grønlands kjerke, for den rosen skal du ha at du en gang fikk a’ Maja til å rødme og si ja.”

Vandringen er åpen for alle interesserte. 

Påmelding er ikke nødvendig, men vennligst kom i tide da vi har begrenset med tid til rådighet i St Hallvard kirke og må starte kl.16.45 presis.

Velkommen!

Dele denne eventen

bottom of page