
Kunst og kolonialitet
man. 22. okt.
|Litteraturhuset
Lansering av Kunst og Kultur 3 med panelsamtale om nordisk samtidskunst og kolonihistorie


Tid og sted
22. okt. 2018, 17:00 – 19:00
Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo, Norway
Om eventen
Kunsthistorisk Forening og Kunst og Kultur inviterer til lansering av temanummeret «Kunst og kolonialitet». Mathias Danbolt er gjesteredaktør for utgaven som inneholder fire forskningsartikler om skandinavisk samtidskunst som på forskjellig vis handler om nordiske koloniale historier i bl.a. Grønland, Ghana, Karibia og Sápmi. Nummeret avspeiler således den voksende interessen for nordisk kolonialisme i og utenfor kunstfeltet, en interesse som nådde nye skandinaviske offentligheter i 2017 i forbindelse med de storslåtte 100-årsmarkeringene av henholdsvis den første pan-samiske politiske samling i Tråante/Trondheim i 1917 og Danmarks salg av den tidligere karibiske koloni Dansk Vestindien til USA i 1917.
Temanummeret tar utgangspunkt i at nordiske kolonihistorier langt fra er en avsluttet fortelling. Bruk av ordet «kolonialitet» i tittelen, snarere enn mer kjente ord som «postkolonialisme» er viktig, siden fokuset på «kolonialiteten» viser til en interesse i å undersøke de filosofiske, religiøse, politiske og rasiale logikker som har muliggjort og understøttet europeisk imperialisme – logikker som i mange henseender fortsatt er virksomme. Flere av kunstverkene som trekkes frem i nummerets tekster kritiserer ikke bare forskjellige former for koloniale tankemåter og logikker, men forsøker også å «avkoble» seg fra dem i et forsøk på å gi rom for nye historier, relasjoner og forståelsesformer.
Foruten en lengre innledning av Danbolt inneholder tidsskriftet følgende artikler:
Nina Cramer: ”Hvad bliver synligt i tomrummet? Kritiske fabulationer og video-vodou i Jeannette Ehlers’ Black Magic at the White House”
David Winfield Norman: ”En luktende diskurs. Jessie Kleemann og grønnlandsk kunsthistorie mellom spekk og terpentin”
Cathrine Baglo og Hanne Hammer Stien: ”Alt eller ingenting: Annerledesgjøren og agens i to (post)koloniale kunstprosjekter”
Lene Myong: ”Et laboratorium for de uidentificerbare og fremmede objekter: Om UFOlabs bidrag til at udforme en adoptionskritisk epistemologi”
Temanummeret lanseres med en panelsamtale som vil handle om den strukturelle ignoransen av nordisk kolonialisme i både kunsthistorisk forskning og i kunstinstitusjoner. Hvor vi står nå og hva veien er videre?
Paneldeltagere er
* Mathias Danbolt, førsteamanuensis i kunsthistorie ved Københavns Universitet
* Stina Högkvist, Avdelingsdirektør, Samling, Nasjonalmuseet
* David Winfield Norman, ph.d.-stipendiat i kunsthistorie ved Københavns Universitet
* Britt Kramvig, professor, Institutt for reiseliv og nordlige studier, Universitetet i Tromsø
Kunst og Kultur er inne i sin 101. årgang og er utgitt av Universitetsforlaget i samarbeid med Nasjonalmuseet. Tidsskriftet har åpen tilgang og kan leses og lastes ned på idunn: https://www.idunn.no/kk (det aktuelle nummeret blir publisert 22. oktober).
Dato og klokkeslett: 22.10.18, kl. 17-19
Rom: Nedjma, Litteraturhuset
Gratis – åpent for alle (påmelding ikke nødvendig)
Fotokreditering til bilde: Jessie Kleemann: Orsoq III: Subarctic Sushi, 2015. Foto: Peter Lind.