top of page

man. 11. nov.

|

Litteraturhuset i Oslo

Foredrag med Sigrid Lien: «Fotografiet i historier om migrasjon og forflytning»

Registreringen er lukket
Se andre eventer
Foredrag med Sigrid Lien: «Fotografiet i historier om migrasjon og forflytning»
Foredrag med Sigrid Lien: «Fotografiet i historier om migrasjon og forflytning»

Tid og sted

11. nov. 2019, 18:00

Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo, Norway

Om eventen

Hvilken rolle spiller fotografiet i historiske prosesser knyttet til migrasjon og forflytning?

Sigrid Lien diskuterer dette spørsmålet med utgangspunkt i boken, Pictures of Longing: Photography and the Norwegian-American Migration, som ble publisert i engelskspråklig versjon (University of Minnesota Press) i 2018. Lien har undersøkt hvordan norske USA-immigranter brukte fotografiet for å representere tap, savn og endring.  Fotografiene tjente også som vitnesbyrd om kulturell assimilasjon og gryende ny tilhørighet. Men samtidig har fotografiene, i samspill med minner og såkalt «post-minne»– materiale, et potensial til å bringe vanskelige historier til overflaten. De kan for eksempel bære med seg mer eller mindre skjulte referanser til de fortrengte og underkommunisere sidene av historien om norsk settler-kolonialisme i USA – historiene om dem som ble fratatt sitt land da norske innvandrere etablerte seg i Midtvesten. 

Sigrid Lien er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Hun underviser og forsker på feltet moderne- og samtidskunst, samt visuell kulture med fotografiets historie og teori som spesialfelt. Lien har blant annet (sammen med Peter Larsen) publisert den Brageprisnominerte Norsk Fotohistorie – frå daguerrotypi til digitalisering (2007), Kunsten å lese bilder (2009) og (sammen med Elizabeth Edwards) Uncertain Images: Museums and the Works of Photographs (2014). Hun har i de senere år også arbeidet med museologiske problemstillinger og har blant annet publisert Museumsforteljingar: Vi og dei andre i kulturhistoriske museum (sammen med Hilde Wallem Nielssen) i 2016. Hun har også ledet flere større forskningsprosjekter, senest et NFR-prosjekt om fotografiet i samisk kultur.

Arrangementet finner sted i Nedjma på Litteraturhuset og er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding kreves.   

Fotografiet viser den norske emigranten Mina Westbye - alene på  prærien i Nord-Dakota. Kanskje et selvportrett tatt foran det som var  hennes bolig i flere år.

Dele denne eventen

bottom of page