top of page

man. 25. feb.

|

Auditoriet i Kr. Augustsgate 23

Doktoraften

Registration is Closed
See other events
Doktoraften
Doktoraften

Tid og sted

25. feb. 2019, 18:00

Auditoriet i Kr. Augustsgate 23 , Kristian Augusts gate 23, Oslo, Norway

Om eventen

På årets doktoraften får vi tre presentasjoner:

Linn Willetts Borgen (Institutt for arkeologi, konservering og historie, UiO): «Et stavbygd Golgata: Arkitektur og rituell topografi i Torpo stavkirke»

I Torpo stavkirke finner man en stor baldakin der hvelvet har godt bevarte middelaldermalerier. Baldakinen var opprinnelig del av et såkalt lektorium, en opphøyet plattform, som har vært bygget som en stavkonstruksjon inni stavkonstruksjonen. Denne arkitektoniske gjentakelsen marker et viktig punkt i kirken, der arkitektur, billedkunst, ritualer og topografi har virket sammen for å minnes de døde og forsterke inntrykket av hellig nærvær.

Halfdan Martin Baadsvik (Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, UiO): «Arkitekturens opphav og utvikling ifølge Vitruv»

En undersøkelse av Vitruvs framstilling av arkitekturhistorie sett i lys av antikkens forestillinger om sivilisasjonens opprinnelse.

Kaja Kollandsrud (Kulturhistorisk museum, UiO): «Visuell kommunikasjon i polykrom skulptur fra perioden mellom 1100 og 1110 i Norge. Hva ser vi på?»

Forskningen bygger på tesen at materialene i skulpturen er bevisst valgt for å kommunisere mening som kan tolkes. På grunnlag av analyser utført av kirkekunsten fra perioden har vi mye kunnskap om materialene som er benyttet og malerens palett. For eksempel repertoaret av forgyllinger, pigmenter, fyllstoff og bindemidler og hvordan maleren benyttet disse. Trender i utviklingen av forgyllinger og maleteknikker er identifisert, men hva som kommuniseres med deres materialitet sett i kontekst av dere samtid, står sentralt i Kollandsrud’s PhD.

Det blir snacks og vin. Arrangementet er kun for medlemmer og krever påmelding. Frist for påmelding er 21. februar.

Dele denne eventen

bottom of page